Illustraties, cover en opmaak door Pincello design van het boek Chineeslekker geschreven door Lulu Wang:
Samenvatting
Op ludieke wijze vertelt Lulu u over talrijke facetten van de Chinese keuken. Bijvoorbeeld, voedselbereiding en de verhalen erachter, koks en hun lief en leed, eters en hun tafelmanieren, smullen en toch slank blijven, vegetarisch en toch geen geneugte overslaan. Lulu licht u vooral de cultuur toe waar de Chinese cuisine diep in wortelt, verrassend en illuminerend.
Recensie(s)
Een inkijkje in de zeer gevarieerde Chinese keuken en eetgewoontes. In eerste instantie lijkt het boek wat ongestructureerd, maar dat is schijn. We beginnen bij de A en eindigen bij de IJ van ijs (overigens komen niet alle letters aan bod). Ieder hoofdstuk eindigt, na een uitgebreid begin, met allerlei leuke wetenswaardigheden en daarna Nagenieten. Dat Nagenieten bestaat uit Eetspreuken in het Chinees (met vertaling), een verhaaltje en een recept. We leren de Chinese keuken en manier van denken over eten in al haar facetten kennen. Van bestellen in het Chinees tot Yin en Yang. Waarom eten veel Chinezen vegetarisch of maar heel weinig vlees en vis en wat zijn de bijzondere Chinese restaurants in Nederland? Hoe kan het dat Chinezen drie maal per dag warm eten en toch zo slank blijven? Eten Chinezen echt hondenvlees of is dat een fabeltje? Vrijwel alles in China heeft met eten te maken. Erg leuk en informatief boek voor de liefhebbers van China en de Chinese keuken. Geen register. Voorin inhoudsopgave, waarin echter geen paginaverwijzing is opgenomen. De schrijfster (1960) is bekend van haar eerste roman “Het lelietheater’ en schreef daarna nog een aantal andere boeken.
J. Jabaaij